Jósvafői rövidtúra

  • Hosszúság: 1.4km
  • Hőmérséklet: +10°C
  • Időtartam: 60perc
  • Nehézség: közepes

A Baradla-barlang jósvafői bejáratától induló, és ugyanoda visszaérkező túra hossza oda-vissza 1400 m, bejárása nagyjából 60 percet vesz igénybe.

Bár a túra „mindösszesen” 700 m-t mutat be ebből a hatalmas barlangból, mégis bővelkedik látnivalókban, érdekességekben. A túra első felében cseppkövekkel alig-alig lehet találkozni, mivel az erre a szakaszra jellemző kőzet nem kedvez a kialakulásuknak. Azért ne aggódjunk! Ez a sziklabarlangos rész is rejteget érdekességeket: menet közben gyűrődéseket, vetődéseket, rétegződéseket figyelhetünk meg. A túra második felében pedig a termek egyre díszesebbé válnak, a vad sziklaalakzatok megszelidülnek, különleges képződmények – a Krokodilszáj, a Hentesüzlet és a Tóparti kastély – között/mellett vezet az út tovább, egészen a túra csúcspontját jelentő Óriások terméig. Itt, a barlangrendszer legnagyobb üregében nemcsak a látvány, hanem az egyedi hangzás is felejthetetlen!

A túra útvonala megegyezik a Vörös-tói középtúra útvonalának utolsó 700 méterével!

Egyéni vendégek számára előzetes jegyváltás, online foglalás nem lehetséges. A jósvafői barlangpénztárban a soron következő Jósvafői rövidtúrára tudják megváltani a belépőjegyet!

Bővebb információ és túrára jelentkezés feltételei az Aggteleki Nemzeti Park hivatalos weboldalán olvasható.